İçeriğe geç

KALEM KILIÇTAN KESKİNDİR..!

    KALEM KILIÇTAN KESKİNDİR…! 

   “Kalemle yazmayı, çizmeyi ve kalem kullanmayı öğretendir.”(Alak/4)

   Kalemde sayılamayacak kadar çok ve büyük faydalar vardır. Kalem vasıtasıyla ilimler tedvin edilmiş, hikmetler kaydedilmiş, öncekilerle ilgili haberler, bilgiler zaptedilmiş,

   Allah tarafından indirilmiş olan kutsal kitaplar yazılmıştır; kısaca uygarlıklar kalem sayesinde süreklilik kazanmış, kuşaktan kuşağa aktarılmış; Allah kalem vasıtasıyla insana bilmediklerini öğreterek onu cehalet karanlığından kurtarmış, ilmin aydınlığına kavuşturmuştur.

   Burada “kalem” kelimesinin, -işlevi ve amacı dikkate alındığında- bilinen kalemden bilgisayara kadar bütün okuma, yazma ve bilgi alıp verme ve tüm iletişim araçlarını kapsadığını da belirtmek gerekir.

   Demek ki,  kalem ile yazıyı öğreten, o vasıta ile ilim belleten de odur. Yoksa bir kan pıhtısından yaratılmış olan insanlar ne kalem bilirdi ne yazı.

   Buna göre, her öğretmen bu kalem görevini üstlenmektedir.

   Diğer taraftan, “O, insana bilmediği şeyleri öğretti.” ayetini, insanda olmayan kuvvetleri, yetenekleri, kabiliyetleri yaratarak ve deliller getirerek ve âyetler indirerek vehbî (Allah vergisi) olarak da öğretti, çalışarak kazanma yoluyla da öğretti, şeklinde anlamak mümkündür.

    Çocuk, büyükbabasının mektup yazışını izliyordu. Birden sordu:

   “Bizim başımızdan geçen bir olayı mı yazıyorsun? Benimle ilgili bir hikâye olma ihtimali var mı?”

   Büyükbaba yazmayı kesti, gülümsedi ve torununa şöyle dedi:

   “Doğru, senin hakkında yazıyorum. Ama kullandığım kurşun kalem yazdığım kelimelerden çok daha önemli. Umarım büyüdüğünde bu kalemi sen de seversin.”

   Çocuk kaleme merakla baktı ama özel bir şey göremedi;

   “İyi ama bu kalem benim hayatımda gördüğüm diğer kalemlerden hiç farklı değil ki!”

   Büyükbaba cevap verdi:

    “Bu tamamen nesnelere nasıl baktığınla ilgili. Bu kalemin beş önemli özelliği var ve sen de bu özellikleri benimseyebilirsen, hep dünyayla barışık bir insan olursun.”

   “Birinci özellik: Harika şeyler yapabilirsin ama attığın adımları yönlendiren bir el olduğunu asla unutma. Bizim için bu el Allah’tır ve her zaman kendi kudretiyle bizi o yönlendirir. İstesek istemesek de O’nun yasalarını yaşıyoruz.

   “Nûn. (Ey Muhammed) And olsun kaleme ve satır satır yazdıklarına ki, sen Rabbinin nimeti sayesinde, bir deli değilsin.” (Kalem/1-2)

     “İkinci özellik: Zaman zaman her ne yazıyorsam durmam ve kalemimin ucunu açmam gerekir. Bu kaleme biraz acı çektirse de sonuçta daha sivri olmasını sağlar. Bu yüzden bazı acılara göğüs germeyi öğrenmelisin, bu acılar seni daha iyi daha dayanıklı bir insan yapar sıkıntılar her zaman mutluluğun ve   ferahlığın habercisidir.”

   “Sen elbette yüce bir ahlâk üzeresin Hanginizin deli olduğunu yakında sen de göreceksin, onlar da görecekler. ﴾Kalem suresi 4-5-6﴿

    “Üçüncü özellik: Kurşun kalem, yanlış bir şey yazdığında bunu bir silgiyle silmene her zaman olanak tanır. Yaptığımız bir şeyi sonradan düzeltmenin kötü bir şey olmadığını idrak ederek anlamalısın, aksine bu bizi adalet yolunda tutmaya yarayan en önemli unsurlardandır. Yanlışları silmeyi ve yerine doğruları yazmayı ve yaşamayı bilmek gerekir, yanlışın kalıcılığı yoktur.”

Şüphesiz senin Rabbin, kendi yolundan sapan kişiyi daha iyi bilir. O, hidayete erenleri de daha iyi bilir. O halde yalanlayanlara boyun eğme. (Kalem 7-8)

    “Dördüncü özellik: Kurşun kalemin en önemli kısmı, kalemin yapıldığı ahşabı ya da dışarı yansıyan şekli değil, içerisinde yer alan kurşunudur. O yüzden her zaman kendi içine bakmalı, onu korumalısın, Gerçekte güç, Azim, inanç ,itikat ve iman ile doğru orantılıdır.

   “Âyetlerimiz kendisine okunduğu zaman, “Öncekilerin masalları!” der.” Kalem-15)

    “Beşinci ve son özellik ise her zaman bir iz bırakmasıdır. Aynı şekilde sen de hayatta yaptığın her şeyin bir iz bırakacağını bilmeli ve iyi-Kötü, Doğru yanlış, Güzel-çirkin olumlu-olumsuz her hareketinin farkında olmalısın . . .”!

   “Hiç şüphe yok o bir delidir” diyorlar. Hâlbuki o (Kur’an), âlemler için ancak bir öğüttür. Kalem 51-52)

   Kırtasiye; defter, kağıt, kalem, mürekkep vb. yazı ve hobi araç ve gereçlerinin bütünü. Arapça kökenli olan “Kırtasiyye” sözcüğü, kağıtla yapılan işlemler anlamında da kullanılmaktadır.

   Türkçede kırtasiye dükkanı kavramı zamanla sadece kırtasiye olarak kullanılmaya başlanmıştır.

    Kırtasiyecilik mesleği oldukça geniş bir alanı kapsar. Bu kapsam içinde, ofis mobilyaları, daktilozımbamakas gibi kalıcı ürünlerin yanı sıra, Kitap, Kağıt, zımba teli, yapıştırıcı vb. sarf malzemeleri de bulunur. Kırtasiye dükkanları genellikle okul ya da işyerleri yakınında bulunmaktadır.

    Kapitalist sistemin tüketiciyi manipülasyonları sonucu üç kalem olan ürünü “Kağıt, Kalem defter” ve binlerce renk çeşit, ebat,ve dizayndan oluşan sektörü dallandırarak tüketiciyi budaklayarak budama gayretleri Öğrenci, Öğretmen, Vatandaşı ve garibim kırtasiyeciyi canından bezdirdi,   

   Sermayesini kediye bindiren bu meslek esnafının kapitalizmin acımasız iştahı, kırtasiyecinin kaşıklarla topladığını, Kapitalist Kenzoların kepçelerle aldıkları paralarla kendilerine de renkli bir dünya oluşturdular.

   İran’da her yıl 5 temmuz dünya kalem günü olarak kutlanmaktadır,

   Değerli dostlar, kalemle ilgili sohbetimizi çağdaş düşünür Dr. Ali Şeriati’nin bir yazısı ile noktalamak istiyoruz.

   Dr. Ali Şeriati(ra) şöyle diyor:

   “Kalem bizim totemimizdir. Benim totemimdir. Kaleme ant olsun, boğazından akan kara kana ant olsun. Dilinden akan kara kana ant olsun, kursağından yükselen acı feryada ant olsun ki kutsal totemi satmam, öldürmem, etini ve kanını yemem, zorba ele teslim etmem, altın kesesine vermek, sahtekar parmaklara emanet etmek, elimi kırarım, ama kalemimi yere bırakmam, gözlerimi kör eder, kulaklarımı sağır eder, bacaklarımı kırar, parmaklarımı keser, kursağımı yarar kalbimi çıkarır, hatta dilimi keserim, ama kalemimi ecnebiye vermem.

Evet, kalemi hak sözü yazmak için elime aldım,

Söyleyemediklerimi kağıda yazmak için elime aldım,

Kaleme yemin ettim ki kalemin gücünü,

Elime alıp son nefesime kadar yazayım,

Kaleme ve yazılanlardan yükselen Itır’a and olsun,

Kalemin bakışından ilk satırdan,

Yaratılışın görünmez ufkuna kadar and olsun,

Kalem günü, marifetin yaratılış günü ve yaratılışın güzel günü, ilahi ilimlerin nuraniyet günü kutlu olsun.”

    Nihayet Şahın adamları Ustayı yakalayıp gözaltına aldıklarında cezaevinde gardiyan sorar terörle suçlanıyorsun kaç silah vardı sende Ali şeriati 3 adet dedi,Gardiyan sorar markası neydi ? “BİK”(Bik İran’da bir kalem markasıydı. Evet kalem hep Peygamberlerin, Aydınların, Yazarların, Filozof ve öğretmenlerin silahı olarak kabul edilir.

   İslam dininin dinamikliği 1400 yıl önce ortaçağ karanlığında kalem ve yazıya yemin ederek ilk emri “OKU” Olan bir öğreti tüm çağların aydınlık öğretisidir.

Vesselam

Tarih:Genel

İlk Yorumu Siz Yapın

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir