KAREKTERİN DE MATEMATİĞİ VARDIR.
Karekter….- Ayırt edici nitelik
– Bir bireyin kendine özgü yapısı, onu başkalarından ayıran temel belirti ve bireyin davranış biçimlerini belirleyen, üstün ana özellik, öz yapı, ıra, seciye
– Bir kimsenin veya bir insan grubunun tutumu, duygulanma ve davranış biçimi
– Basımda harf türü
– Bir eserde duygu, tutku ve düşünce yönlerinden ele alınan kimse
– Bireyin kendi kendine egemen olmasını, kendi kendisiyle uyum içinde bulunmasını, düşünüş ve hareketlerinde tutarlı, sağlam kalabilmesini sağlayan özellikler bütünüdür.
Karakter, kişiliğin başkaları tarafından, sosyal, etik veya moral kriterlerle ilgili olarak değerlendirilen görünüşleri anlamına gelir.
Karakter, anlatmaya bağlı metinlerde toplumsal bir tabakayı değil de sadece kendini temsil eden kahramandır. Karakter, anlatı metinlerinde kendi İç dünyası, şahsiyeti, başkalarına benzemeyen yüzü ile görülür. Karakter başka kahramanlarla benzer/ ortak davranışlar gösterse de bunları dışa vuran duygulan, tepkileri, sözleri ile diğer kahramanlardan ayrılır.
Tip ile karakterin en önemli farkı temsil gücünde görülür; çünkü tip, toplumsal boyutu ile karşımıza çıkar ve ait olduğu sosyal durum, olay veya olgu onun üzerinden işlenir. Oysa karakter birey olarak ele alınır; çelişkileri, acıları, mutlulukları, çıkmazları sadece kendisine aittir ve kendisiyle sınırlandırılmıştır.
Hz.Ali(as) mın Karakter sistematiğini nasıl izah ettiğine bakalım “Hayallerinize dikkat edin fikirleriniz olur, Fikirlerinize dikkat edin davranışlarınız olur, Davranışlarınıza dikkat edin alışkanlıklarınız Olur, alışkanlıklarınıza dikkat edin karakteriniz olur, karakterinize dikkat edin ahlakınız olur, ahlakınıza dikkat edin kaderiniz olur.” İnsan ve ahlak bilimleri ile uğraşanlar bunu akademilerin kapısına asmalıdır.
“Mü’min
-Neşesi yüzünde, üzüntüsü kalbinde;
Göğsü en geniş,
-Nefsi en hakir olandır,
-Büyüklenmeyi hoş karşılamaz;
-Şöhretten nefret eder;
-Üzüntüsü uzun endişesi uzak, suskunluğu çok ve vakti doludur;
-Çok şükreden ve çok sabredendir.”(Hz Ali as)
MÜ ‘minin karakteristik özellikleri kitabı kerimde ve Peygamber ve masumların beyanlarında farklı boyutları ile izah edilmekle beraber yüzlerce cephesinden bir cephesini de İmam Ali (as) dan dinleyelim.
İnsanı-ı Kamil olmanın yol haritası ve kişisel gelişim uzmanlarının mesleki önsözleri, İdeal şahsiyet ve karakterin mukaddimesi, Kısaca İmam Ali(as) izah ettiği düzgün İnsan olmanın alfabe ve matematiğidir.
Hz Ali(as) bu beyanının açılımı yapılırsa ciltler dolusu kitap çıkar.
“Kabiliyetsiz olmak bir kusur değildir, ama karaktersiz olmak çok büyük bir kusurdur.”(Mevlana ra)
Acının en büyük etkisi size güçlü bir karakter hediye etmesidir.
“İnsanlar kitap gibidir, gerçek karakterini kapağına bakarak değil sayfaları çevirdikçe anlarsın.”(Mevlana ra)
Dünyada en karışık ve muamma yaratık insan olmakla beraber her canlı için lazım olan hayatın genel kurallarına ve yaratılış farikasına uygun yaşam ve davranışlardır.
Bu amaca ve istikamete uygun olmayan davranışlar rahmeten ziyade zahmet sebebi olurlar, İnsanın dışında hiçbir canlının karakterine etki eden iradesi ve tercih şansı yoktur.
İşte bunun için Fizik ve biyolojik ihtiyaçlar oranında insanın kusursuz davranışların kültür ve pratiklerine oksijen kadar muhtaçtır.
Bu davranışların rol modelleri ve kahramanları da Peygamberler ve onların ilk mirasçıları evliyalardır.
Sıkıntı bu verasete müstahak olmayanların zulmen işgal ettikleri bu veraset koltuklarına aldanan ve tahkiki bir imandan ziyade taklidi imana motive edilen beyni felç edilen büyük kitlelerin fesadına sebep oluşlarıdır.
Peygamberler ve evliyalar denen iki sınıfa Kusursuzluk bahşedilerek alemlere rahmet sebebi olarak ilahi iradede tanımlanmışlardır.
Ümmet bazındaki bu kusursuzluğun en son kahramanları Hz.Muhammed(as) ve Kevser havuzuna kadar, Allah’ın Kitabından ayrılmadan beraber olan Ehl-i Beyti(as) dırlar.
Beşeriyetin şu an yaşadığı huzursuzluğun asıl kaynağı bu kahramanların söylem ve eylemlerini terk ederek menfaat temelinde heva ve heveslerine uygun bir yaşam biçimi seçmeleri yaşanan felaket ve rezaletlerinin asıl sebebi oldu.
İster insanın fizyolojik ister psikolojik yapısına bir bütün olarak Tıp ve Psikoloji biliminin tespitleri çok sınırlı olmakla beraber bu konuda insanoğlu henüz bilinmeyenler karşısında kendi anatomisi ile ilgili cahil kabul edilir, yapılacak şey İnsanın imar planı ve haritasının bir bütün olarak saklandığı fıtratın derinliklerinde ve Fıtratın öğretilerini Masum dediğimiz ve bizler için rol model olan kahramanların tarif ettikleri şekilde bir yaşam tarzı bir bütün olarak bize hayat, rahmet ve şifa olacağı muhakkaktır.
Hz.Ali(as) Kendisi üzerinden “İnsanın iki boyutu vardır, biri fiziki boyut diğeri ise Ruhi boyut, Fiziki boyut, Ruhi boyuta bağlıdır Ruh ne kadar güçlü ise fizik de o kadar güçlü olur.” Tavsiye ve tespitine çağdaş bilim şimdiye kadar bir şey ekleyemedi. Çünkü fıtratın derinliğindeki hikmetleri izah etmek masumiyet gerektirir. Masumiyet ise ruhun bozulmamış tertemiz halidir.
Çok basit şu iki sorunun; “Hastalık ve yorgunluğa karşı mukavemeti temin eden şey nedir.?
-İskelet kaslar ve organların gelişmesi ile akli ve Ruhi faaliyetler arasındaki ilişki nedir.?” cevabını bulamayan Siyantistler(Bilimperestler)in her lafın başında bilim, bilim demelerinin ısrarlarını anlamak mümkün değildir.
Bunlara töhmetimiz bilimi dışlamamız anlamında değildir.
Ölümsüzlük dediğimiz ebedi hayat borsasında her Peygamber, Halife; İmam, Sultan, Şef, Şeyh, Lider, Önder, Serdar O’na tabi olanlarla beraber el an yaşadığımız hayatın muhasebesine mahkeme-i Kübra’da sevdikleriyle beraber kitlesel olarak eksiksiz ve mutlak bir adaletin muhatapları olacaklardır.
Eyvallah. Çok güzel bir sözdür, Bazen kabulleniş, Bazen boş veriş, bazen de yol veriştir.
Güneş elmayı tatlılaştırırken biberi acılaştırır, kabahat varsa güneşte değil, karakterdedir.
Hırsızı hırsızlığa iten sebepler, Hırsızlığına engel olmayan etmenler, İlkeleri seçilmeye müsait olmayan ölçüler, geniş manevra kabiliyetini öngören imtiyazlar ve cazip bir meslek olmaktan çıkarılamayan cazibesizlik, seçilenin göbeğini şişiren karekterini düşüren kokuşmuş eğitim, seçenin ucuz iradesi, siyaset sosyolojisine dert ve bela olarak yeter.
Bir insanı Ahlaken eğitmeden zihnen eğitirseniz toplumun başına bela edersiniz…!
“Kalıtım Fiziksel ve Psikolojik karakterlerin genler yoluyla ebeveynlerden çocuklara nakl edilmesidir.”(Prof Dr.Linıs Pauling)
Sevenler Müsterih olsunlar, Kısaca nasıl ki, Kişi dünyada sevdiği ile beraber ise bu beraberlik ötede de aynen devam edecektir.
Egosunu beslemekten karakterini aç bırakanlara ne demeli..!
Allah’tan Duamız bizi Muhsin ve Muhlislerle arkadaş ve yoldaş olarak yaşatıp, Mü’min ve Muvahhid olarak canımızı alması olsun. Vesselam
İlk Yorumu Siz Yapın