MUHTACİYET.!
“Allah, Samed’dir.”(Her yaratığın Kendisine muhtaç bulunduğu şekilde, sonsuz ve kusursuz zengin olandır. Hiçbir şeye, hiç kimseye ve hiçbir şekilde asla ihtiyaç duymayandır, ama her şey O’na muhtaçtır.) ”
Yüce Allah ayette “Ey insanlar siz Allah’a muhtaçsınız, Allah ise zengin ve her hamd’e layıktır.” Fatır/15
Allah’ın yarattığı her varlık muhtaçtır, Ve zenginliği kainatı kuşatan, Rahmet ve Gani sıfatları olan bir varlık olmazsa yaşamın ve hareketin devamı da mümkün olmaz.
Her şeyin varlığı ve yokluğu bu muhalefetun Lil havadıs’le vücut bulmasının mümkün olduğu akıl sınırının son noktasıdır.
İnsan sosyal bir varlıktır, Her canlının kendi yaratılış amacına uygun bir yaşam ve kültürü vardır ve insan hariç diğer canlıların yaşam şekilleri ve davranış biçimleri ile uygulamaları mükemmel bir ritmikte doğuştan yaratıcı tarafından Ruh’i yapılarına işlenmiştir. Bu yüzden belgeselleri seyretmek bu mükemmelliğin bir kısmı için öğretici nitelik taşır.ve yaratıcının sanatını kısmen idrak edilmesi mümkündür.
Kimilerine göre tabiat ana hayvanlara bu dürtüleri ve bilinci verilmiş veya hediye edilmiş dese de, seyredenler için tabiat ananın bu hediyedeki Mimari için ne iradesi, ne de böyle bir kudreti söz konusudur.
İnsanı hayvanlardan ayıran en önemli farklardan biri de işte bu noktadan başlar,
Hayvanlar kendi alemlerinde ne medeniyetler kurup yıkmaya, ne de sanat edebiyat, tarihi olayları kaydedip geleceğin algoritmalarını düşünüp planlamaya, müsait değildirler.
Allah’ın sürekli bir yaratılış halinde olması yaratıklar üzerindeki hakimiyet ve tasarrufu söz konusu iken Rahman sıfatı eşya ile Allah arasındaki irtibatın sürekliliğine tekabül eder.
İnsanı hayvanlardan ayıran en önemli faktörlerden biri de seçme hürriyetidir. Bu özellik hayvanlarda çok sınırlıdır insan da ise imkânlar ölçüsünde sınırsızdır. Hayvanlarda dünya imkânlarına ulaşmak sınırlı iken, insanlarda sınırsıza yakındır.
Bu kısa özetten sonra asıl konu hayvanlarda şefkat ve merhamet ile acıma duygusu kendi cinsleri için söz konusu iken insanda seçme hürriyeti buna gerektiğinde kendi cinsinden yüz binlercesini toptan yok etme yeteneği ve iradesi hakim olabiliyor.
Sosyal hayatı ve ilkelerini hayvanlarda standartları değiştirme şans ve iradeleri mümkün değilken insan medeniyetinde İse Allah peygamberler ile ideal ve mükemmel olanı bildirmiş ve seçme hürriyetini de imtihanın ölçüsü kılmıştır.
Allah’ın iradesini es geçen kavim ve medeniyetlerin akıbeti de Gelecek nesiller için yüce kitabımız Kur’an’da büyük yer işgal eder.
Aslında bu konuyu felsefeciler ve sosyal bilimciler uzun uzadıya izah etmişlerdir. Bütün peygamberler İnsanlara mütemadiyen mülkün Mutlak hakimi Allah’tır sözünü hatırlatmıştır.
Halk arasında söylenen bazı sözler derin anlamlar içerir. “Komşu komşunun külüne muhtaçtır” sözüne bakalım. Kül ateşten artta kalan atıktır. Külünü evin dışına taşıyan biri o külden beklentisi olmamasına rağmen komşuya lazım olabilir ki bunun pratiği ise eskiden ekmek saclarının altını kül ile sıvarlardı ki alttaki ateş üstte pişen ekmeği yakmasın.
Ne demek bu insanoğlu her zaman insana muhtaçtır bu bir kül kadar kıymetsiz de olsa; Bazı kendini bilmezler benim kimseye ihtiyacım yok demesi haddini aşan bir kavram ve söylemdir.
Konu uzun izaha muhtaç olmakla beraber insan, insanın en azından duasına muhtaçtır. Dua ise dua eden ağızdan duanın içtenliği kadar önemlidir.
Nobel Ödüllü Prof Ellex Carrel”İnsanın Oksijen kadar Allah’a İman’a etmeye ihtiyacı vardır.” Beşer yaratıcılık noktasında acizdir, Ancak yaratılanlar üzerinde tasarruf İrade ve yeteneği bahşedilmiş bir canlıdır, İnsanı ayakta tutan anatomisi objektif ihtiyaçların mahiyeti kaynağı ve Nev’i kadar Bu ihtiyaçların latif olan Ruh üzerindeki olumlu veya olumsuz etkilerinden de gafildir.
Allah’ın haram dediği İçki, Domuz eti, gibi yiyecek ve içeceklerin İnsan metabolizması üzerindeki olumsuz etkileri bilimsel olarak kanıtlanmakla beraber yiyilmesi ve içilmesi meşru kabul edilen gıdaların temin yöntemlerinin Ruh yapısı üzerindeki etkileri de ancak Birkaç nesil boyunca uzun yıllar insan üzerinde test yöntemlerini kullanarak oluşturacakları bilgi bankalarında saklanarak beşeriyete sağlıklı veriler sunulabilir. Şu an beşeriyet bu türden kesin bilgilerden mahrumdur.
İmam Hüseyin(as)mın Kerbelada yaptığı izah tarih boyunca metabolizmanın işleyişine sebep olan iaşenin Karetker üzerindeki ekileri araştırmaya değerdir.”Bunların yedikleri haram lokma gerçeği kabul etmelerine engeldir.”
Birisi, İmam Zeynel Abidin (a.s)’ın huzurunda: “Allah’ım, beni kullarına muhtaç kılma.” dendiğinde şöyle buyurdu: “Öyle değildir. Çünkü insanlar birbirlerine muhtaçtır; fakat sen şöyle de: “Allah’ım beni kötü kullarına muhtaç kılma.” Diye doğru dürüst dua etmeyi bile bilmeyen gafil yaratıklar arasında yaşamak ne kadar zor.
En kötü kombinasyon dolu bir mide boş bir kafadır, İyilerin kötülere ve mexanete muhtaç olması zehirden de acıdır.
Bir şey istersen insandan isteme !
Zira verirse minnettir vermezse zillettir.
İsteyeceksen Allah’tan iste
Verirse nimettir vermezse hikmettir.. Sözü bihakkın doğrudur.
Allah uyarıyor “Mülk benimdir” diyor oysa dünyanın hiçbir mülküne sahip olmayan insan dünyaya çıplak gelip mülk üzerinden kendi neslini katleden bir zalim ve cani olabildiği gibi mülkü Allah’ın malı bilip peygamber gibi bir kilo arpa miras bırakıp giden eşrafı mahlukat olması imkan ve kudreti de vardır.
Hatta yaşadığımız çağda zalim kapitalizm insanların çoğunun bir kilo arpa değil belki tonlarca da borçlu ve zügürdün-zügürdü bir halde öteye irtihalini beceren ve kabirde bile belki kabusları bile antidepresan ilaç şeklinde paraya çeviren yılan ve çıyanları bile menfaate çeviren insanlığın baş belası denen şeytani sistem dünyadan bırak mirası fite-fit gidenler bile bu sistemin Şükrü’leridir.
Mevlana’yı dinleyelim.
“Mal sizin değil niye bölüşemiyorsunuz, Can sizin değil niye vuruşuyorsunuz.”
Bugün dünyada 52 noktada devam eden savaşların tek nedeni; Allah’ın mülkünü Allah’ın şükürden, Rahmetten vicdandan, haysiyetten, yoksun, aç kalma sendromuna müptela olmuş yaban köpeklerinin bile leşler üzerindeki Zırlama ve hırlamalarını, aratacak düzeyde olduğunu izah etmeye ne hacet.!
Bu ilişkiler rezaletin resmini yansıtıyorsa tüm insanlığı bağlayacak bir kronik hastalığı tedavi etme endişesi tarihçi, sosyolog ve ahlak bilimcilerin sorunu olsa da; Kapitalist kargaları fazla enteresan etmeyen cani medeniyetin insanı olmak istemeyen özgürlüğün aşıkları, özgürlük ve mülkün gerçek sahibi yüce Allah’a kul olmaktan geçtiğini idrak eden ve becerenlere selam olsun.
Bazılarının haddini aşarak dediği gibi Muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızdaki asil kanda mevcut değildir, Ortaçağda İnsanlar kanın asaletine ve kutsiyetine inanırdı, Bilakis istisnasız tüm Varlıkların MUHTAÇ olduğu kudret Kadir’i Mutlak Allah’tır.
Duamız yarabbi bize mülkün oyuncağı olmuş beyni ve bağırsakları eşgüdümlü ve aynı ritmikte çalışan kişiliği Mehanet’e meyyal ve müsait olanlara önünde birkaç sıfırla yaşayan bomboş olanlara bizi muhtaç etme. Amin. vesselam
İlk Yorumu Siz Yapın