İçeriğe geç

MUKADDİME..!

   MUKADDİME….!

   Mukaddime; Kademe  kökünden gelir, basamak, başlangıç, derece, kader,gibi köklere yorumlanabilir,

   Bir yazar için kitabın ön sözüdür, Bir İnsan için hayatın konuşmaya başladığı evresidir, Kişiliğin oluşmasının ilk basamağıdır, Ağacın dünyamıza oksijen üretmesinin ilk icraatıdır, Ali için ise hayatının İlk Müslümanı, Kâbe’de doğan ilk çocuktur, kılıçla savaşanların ilk ve son yenilmez savaşçısıdır, Katıldığı bütün savaşlarda yenilmeyen ilk kişidir, Peygamberin dışında hiç kimsenin emri altında savaşmayanların ilkidir, Tüm tarihte koruması olmayan İlk ve son devlet adamıdır, Yaralı olanlara saldırmayan ilk savaşçıydı,……!

   Hz. Ali(a.s) ı dinleyelim;

-Huşusuz Kılınan Namazda,

-Dilin afetlerinden ve boş şeylerden sakınmaksızın tutulan Oruçta,

-Kur’an-ı Tefekkürsüz Okumakta,

-Kalbe Nakş olmayan ilimde,

-İnfak edilmeyen Malda,

-Zor günlerde gösterilmeyen kardeşlikte,

-Şükredilmeyen Nimette,

-Gönülden edilmeyen ihlasız Dua’ da Hayır yoktur, Hayır yoktur.!

   Hayır Beşerin ilahi rızaya tekabül eden niyet ve fiillerdir. Şer ise ilahi gazabın sebebidir. İlahi beyanda “ETKAKÜM” ün tarifi kısaca marufu emr münkerde neyh’de düğümleniyor.

   Bu tavsiyeler Çok çarpıcı psiko sosyal ve ahlaki tavsiyelerdir. Kişisel gelişim uzmanlarının kitaplarının mukaddimesi ve özetidir.

   İhlasın en bariz ilkeleridir. Eşraf-ı mahlukat olmanın basamaklarıdır.

Şüphesiz Bu çözümlemeden Peygamberlerin hikmet pınarları akıyor.

   Bundan şüphe yok, çünkü yedi yaşından beri peygamber dizinin altında büyüyen, İlk günden son güne kadar vahiy katipliği yapan peygamber neslinin babası şerefine kavuşan, peygamberden sonra İnsanı kamil kimdir? sorusunda karşılık bulan bir Şahsiyet elbette tüm beşeriyetin kahramanıdır. Kısaca Ali(as) ancak masumiyetle tarif edilebilir, Masumiyet de Mutlak olarak rıza-i İlahi olarak karşılığını bulur.

   Hz. Ali(a.s) “Peygamber bana bin çeşit ilim öğretti ve her ilmin bin kapısı vardı. Bu ilmi dökecek kalıplar bulamıyorum” ifadesi de feylesofların, Ahlak bilimcilerin ve Psikologların İmam Ali(as)İlgili İlmi derinliği ilanihaye hayret ve hasreti düşünen beyinler için devamlı var olacaktır.

   İngiliz tarihçi Arnold Toynbee; “İslam öyle acayip bir din ki enkaz halinde iken bile insan kazanabilme potansiyelini koruyor” itirafları İnsanı bütün boyutlarıyla yaratılışına en uygun tarif eden Ruhi ve pratik öğretilere sahip olmasındadır.

   Hz.Ali(as) mın Bu ilmi derinliğini fark eden Lübnanlı Hristiyan ve Ali aşığı Yazar/Araştırnacı George Cordak’ı dinleyelim.

   “Ey zaman! Keşke tüm güçlerini ve ey tabiat keşke tüm istidatlarını bir insanın, bir dehanın ve büyük bir kahramanın yaratılışında toplasaydın ve bir kez daha dünyamıza bir Ali verseydin.” İfadesi ve temennilerinde haksız sayılmaz.

   İmam Ali(as)Yukarıdaki ifadeler İnsan Psikolojisinin ve kişiliğinin, Ahlak biliminin ve ideal toplum sosyolojisinin Mukaddimesi, yol haritası ve Alfabesidir.

   Tabii ki  okumayı, İdrak etmeyi ve Yaşamayı bilenler için….!Vesselam

Tarih:Genel

İlk Yorumu Siz Yapın

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir