İçeriğe geç

OKUYUN VEYA OKUTUN..

   OKUYUN,VEYA OKUTUN

“Yaratan Rabbinin adıyla OKU!” (İkra-1)buyuruyor Rabbimiz

   İslam Peygamberi Hz. Muhammed(sav) “Ya İlmi okuyan olun,Ya okutan olun, ya da dinleyen olun, dördüncüsü olmayın helak olursunuz.”

    “Dört Şey Ümmetimin akıl sahipleri için lazımdır, İlmi okumak, O’nu ezberlemek, O’nu neşretmek ve O’nunla amel etmek.”(Hz. Muhammed sav)

   İlim tek başına bazen rahmet sebebi iken bazen de helaket ve felaketin sebebi olur, bu yüzden Abdal Yunus “Gezdim halep ile Şam’ı eyledim İlmi talep, meğer ilim bir hiç imiş illa edep,illa edep.”

  Abdal Yunus yine “İlim ilim bilmektir, İlim kendin bilmektir, Sen kendini bilmezsen ilim nice bilmektir.” deyişiyle kendini bilecek ilme talip olmak önceliklidir.

   İşte bu yüzden peygamber (s.a.v) “Alimlerin Mürekkebi şehitlerin Kanı ile tartılacak” demiştir.

   “ Cahil ben öyle bilmiyorum, böyle olduğuna inanmıyorum, böyle olduğunu sanmıyorum, Bu söz de nerden çıktı, der durur, Bunlar kendi cehaletini pek az tanıdığından ileri gelir.”

   Bilgeler şöyle derler bin dinle, bir söyle, Hiçbir kitap kötü değildir, Her kitap bize iyi veya kötülükler hakkında birer ip ucu verir, Geçmiş nesillerin tecrübeleri bizim için yol gösterici niteliktedir, Aksi halde bütün hataları kendimiz yapacak kadar ömrümüz uzun değildir.

   İslam dünyasının ikinci İbn-i Haldun’u Dr.Ali Şeriati(ra) haklı olarak “Okuyun, okuyun çünkü mürekkebin akmadığı yerde kan akar.”demiş

   Her alışkanlık Midemizi ve elimizi daha becerikli zihnimizi ve aklımızı ise daha beceriksiz hale sokar, zihni güçlendirmenin yolu çok okumak, çok dinlemek ve az konuşmakla mümkündür.

   Bir ülkede akıl ve zekadan çok servete değer verilirse bilinmelidir ki, orada keseler şişmiş, kafalar boşalmıştır.

   Platon “Boş bir kafa şeytanın çalışma odasıdır.”demekle haklı ve doğru bir tavsiyede bulunmuştur.

   Fransa ve İngiltere’ de %21, Japonya %14, ABD %12, İspanya %9, İran’da %13, Türkiye’ de ise %0,01(binde bir)’ dir. Okuma alışkanlığında da dünyada 86.sıradayız. Kitap okuyanların %65’i aşk, %24′ ü siyasi, %13′ ü düşünce, %7′ si kişisel gelişim kitapları okumaktadır. Bu istatistik ise kendimize ayıracak zamanımız kalmamış demektir, hırsızlar sadece buğday ambarına dalmamışlar zihnimize de müdahale etmişler.

   TUİK verilerine göre günde TV izlemeye 6 SAAT, İnternet’te gezinmeye  3 Saat ve kitap okumaya sadece 1 DAKİKA ayırıyoruz.

   Türkiye’de okuma alışkanlığına sahip insan sayısı 70 bin kişi civarında, 80 milyonluk ülkemizde yaklaşık olarak 25 milyon aktif öğrenci var.

   Bu da bize durumun daha da kötü boyutlarda olduğunu gösteriyor. Eğitim süreci içindeki her an bir şeyler öğrenmeye talip bu çocuklara dahi kitap okutamıyorsak problemin vahameti ortadadır.   

   Gerçi yapılan araştırmalar okullardaki öğretmenlerin dahi çoğunun okuma alışkanlığı olmadığını gözler önüne sermektedir.

   Türk Eğitim Sendikasının yapmış olduğu bir araştırmada öğretmenlerin %9,7’si yılda bir kitap okuduğunu, %6,8’i altı ayda bir, %2,4′ ü dört ayda bir, %7,4′ ü üç ayda bir, %8,6′ sı iki ayda bir, %27,6′ sı ayda bir, %10,3′ ü iki haftada bir, %17’si haftada bir, %10,2’si hiç kitap okumadığını göstermektedir. Bu yüzdendir ki Kahvehane/Meyhane sayımız kütüphane sayımızı geçmiştir.

   Japonyalı 25, İsviçreli 10, Fransız yılda 7 kitap okurken bizim insanımız 10 yılda bir kitap okumaktadır. . Bizim kitap için ayırdığımız zamanı, Norveçli 300’e, ABD’li 210’a, Japon 97’ye, İngiliz ise 87’ye katlıyor. Ülkemizin en büyük yayıncısının MEB olduğunu göz önüne alırsak elimize ders kitabından başka bir şey almadığımız ortaya çıkacaktır.

    Bu ülkeyi sorgulama yeteneği olan gençler için kızların çeyizi kitaplar olan Kadınlarla evlenin ve bakın şikâyet ettiğimiz bu nesil çeyizi kitap olmayan kadınların ve sermayesi ilim ve irfan olmayan babaların eseridir.

   Bedenimizi temiz tuttuğumuz kadar ruhlarımızı da temiz tutmak zorundayız, bedenin temizliği su ile Ruhun temizliği ilim ve irfanla mümkündür.

   Alzheimer hastalığının ilacı çok kitap okumaktır, ve yapılan araştırmalarda bu hastalığı %32 oranında azaltıyormuş.

   Kitapçıların en büyük avantajı hırsızlarla işleri olmaz, hırsıza sormuşlar, niye kitapçıların dükkanına girmiyorsunuz?, Cevap ilginç,” Kitaplarla işimiz olsaydı hırsız olmazdık.”

   Bu münazara klasik hırsızlarla yapılmış, oysa çağdaş dünyada modern ve teknik boyutuyla ileri derecede eğitim almış kişi ve devletlerle kurumsal bazda yapılan hırsızlıklar okuma ile hem ilişkisi var, hem de yok, varsa en üst versiyonlarla daha fazla okuyan bilen  daha iyi ve fazla çalar misali de bir hakikattir.

   Okumalar eğer sana sağlam bir ahlak ve karakter sunmayacaksa ileri düzey bir ahlaksızlık ve karaktersizlik de sunabilir. Bildikleriyle yaşamayanları siz cahillerden sayın gitsin.

    Hz.Ali(as) “Size söylediklerimi muhakkak yapmışım.” İlahi Hitap

   “ Ey iman edenler! Niçin yapmayacağınız şeyleri söylüyorsunuz?

    Yapmayacağınız şeyleri söylemeniz Allah katında çok çirkin bir davranıştır.(saf/2-3)

     “Kitaplar da dostlar gibi az, fakat iyi seçilmiş olmalıdırlar.”(Jonerianna)

   Çocuklara yalnızca okumayı öğretmek marifet değildir. Asıl meziyet çocuklara düşünmeyi ve sorgulamayı öğretmektir. (George Carlin)

   “Pırlantadan alınmayan vergi, kitaptan alınıyordu; çünkü pırlanta alandan değil, kitap okuyanlardan korkuluyordu.” (Emile Zola)

   “Bir ülkede okumaya karşı istek artmadıkça, gaflet ve bundan doğacak felaket azalmaz.” (Benjamin Franklin)

   “İyi kitaplar okumak, geçmiş yüzyılların en iyi insanlarıyla sohbet etmek gibidir. “(Descartes)

“Okumak anlamak bilmek gerek, Çünkü; insan en çok bilmediğinin düşmanıdır.”(Cemil Meriç ra)

   “Sadece iyi kitaplar okumakla yetinmemeli, başkalarının bizi örnek alacakları iyi bir kitap gibi olmalıyız.” (Geoffrey Fenton)

   “Kitap seçimi, tıpkı arkadaş seçimi gibi ciddi bir iştir. “(John Lubbock)

   “Kitapları iki gruba ayırmak mümkündür; günün kitapları ve bütün zamanların kitapları.” (Ruskin)

   “Hayatımız kısa ve zamanımız kısıtlı olduğundan, sadece değerli kitapları okumalıyız.” (Charles Rollin)

    Hz. Ali(as) dediği gibi “Rezzak-ı mutlak bellidir, sen hangi kaptan doyduğuna dikkat et.” Hangi kaptan doyduğunu sorgulamayan bir beyin selametin beyni değil rezaletin beyni olur.

    “Yeni bir şey öğrenmeden geçirdiğim bir günde, benim için güneşin doğmasında bir hayır yoktur.” (Hz. Ali)

   “Çocuklarınızın yarın söz sahibi olmasını istiyorsanız, daha bugünden onlara iyi kitaplar hediye edin. “(Hz. Ali)

   “Sadece kitap okumak yetmez, İnsan bazen meydan okumalı kendine hayata dünyaya.”Lev Tolstoy)

   İdrak ve zihnimizi Teknoloji ve tüketimin esaret zincirlerinden kurtarmanın yolu ve Üretken bir toplum olmanın en kestirme yolu fikir üretmekten geçer, fikirler hayallerin ürünüdür, hayaller de farklı insanlarla konuşmakla onları okumakla devam eder, farklı kişiler de kitaplarda saklanmış, zihni canlı tutmanın yolu kitap okumaktan geçer, aksi halde geri zekalılığımız kitaplara bile konu olmayacak kadar gerileyecektir.

   Çocukları eğitin yetişkinleri cezalandırmak zorunda kalmayacaksınız.

   Aslında Bütün kitaplar tek bir kitabın daha iyi anlaşılması için okunur o tek kitap da insandır.  Vesselam

Tarih:Genel

İlk Yorumu Siz Yapın

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir