İçeriğe geç

İNSAN OLMAK, İNSAN KALMAK..

HAYAT ZOR, İNSAN OLMAK DAHA ZOR.. 
"Her darlıktan sonra bir genişlik vardır, Muhakkak ki her darlıktan sonra bir genişlik vardır." (İnşirah suresi5-6) 

HAYATIN dağılmıyor, Allah O’nu yeniden yapılandırıyor, Şimdi kargaşa gibi gelebilir, ama O’nun en iyi mimar olduğunu yakında göreceksin, Elinden geleni yap, gerisini güçlü bir tevekkül ile O’na bırak. Hayat hesap kitap işi olsa bile işini içinde nasip de var…!
Eğer İnsanlar seni zorluklar içinde yanlız bırakmışlarsa bil ki, Allah kendisi seni kollamak istiyor..!
Ebu Zer(ra) Sordular, Yalnızlık zor mu?, Cevap, “İnsanlar daha zor”
“Sıkıntılar gecedir, kederlenme, sabah elbet olacaktır, Kolun mu kırıldı?, Üzülme belki Allah sana kanat verecektir.” (Mevlana ra)
Dert Sadece bende var deme, sendeki derde şükredenler var.
” Zavallılığımdan değil sararıp soluşum.
Zavallıların derdinden ben böyle olmuşum. “(Sa’di Şirazi ra)
“Acaba gerçek dert ve yenilgi, yalancı ümit ve sevinçten daha iyi değil midir?”
(Dr. Ali Şeriati ra)
” Çok yaşayanın ömrü dostlarına ağlamakla geçer, Dert ve gam ihtiyarlığın yarısıdır, Borçla gelen fakirlik kızıl ölümdür.”(Hz. Ali as)
Bir gün insanlardan kaçan, yalnız yaşamayı tercih eden yaşlı bir adama sorarlar.
“Sürekli yalnız olmaktan bıkmıyor musun?”
Yaşlı adam cevap verir:
” Yapacak çok işim var. İki şahin eğitmem gerekiyor.
Ve iki kartal.
İki tavşan sakinleştirmek ve yılanı eğitmek.
Eşeği motive etmek ve aslanı evcilleştirmek.”
”-Ama senin etrafında hiç hayvan göremiyoruz!”
“-Neredeler?”
“Onlar içimizde yaşayan hayvanlardır.”
“İki Şahin” gördükleri her şeye saldırıyorlar.
İyi-kötü, faydalı-zararlı onlara ayırt etmeyi öğretmeliyim. Çünkü onlar benim GÖZLERİM.
“ İki kartal” dokundukları her şeyi mahvediyor, yaralıyor, parçalıyorlar. Onlara hizmet etmeyi ve zarar vermeden yardım etmeyi öğretmeliyim. Çünkü onlar benim ELLERİM.
“Tavşanlar” her zaman korkarlar, kaçarlar ve saklanırlar. Onları sakinleştirip, zor durumlarla başa çıkmayı öğretmeliyim, beladan kaçmayı değil. Çünkü onlar benim AYAKLARIM.
En zor kısmı “yılanı” izlemek.
Sıkı bir kafeste, güvenli bir şekilde kilitli olsa da her zaman saldırmaya, sokmaya, yakın olan herkesi zehirlemeye hazır. Bu yüzden onu takip edip, disiplinli olmalıyım. Çünkü bu benim DİLİM.
“Eşek” herkesin bildiği gibi çok inatçı, sonsuza kadar yorgun ve işini yapmak istemiyor. Bu yüzden ona şükretmeyi ve bakışta olmayı öğretmeliyim. Çünkü bu benim VÜCUDUM.
Ve sonunda kral olmak ve herkese emretmek isteyen bir “aslanı” evcilleştirmek istiyorum. Gururlu, kibirli ve dünyanın kendi etrafında dönmesini istiyor. O aslanı terbiye etmeliyim. Çünkü bu benim EGOM.”
“Gördüğünüz gibi yapacak çok işim var.!
Nefsin ıslahını basite almamak lazım, Kendini ıslah etmeyenlere verilecek her iş ve görev muhakkak fesat barındırır. Hak hukuk, Adalet sevgi, Empati, Tüm erdemler bu ıslahı altında hakkaniyet kazanıp GELİŞİRLER VE BÜYÜRLER. İlahi hitap “AND olsun ki nefsini ıslah eden kurtulmuştur.” aksi halde kendini de toplumu da batıranlar egonun esirleri Narsist dediğimiz bencil ve ben merkezci nihilist olmaya adaydırlar. Ve önlerinde bırkaç sıfırla yaşayanlardır.
“Acı duyuyorsan canlısın, Başkasının acısını duyuyorsan insansın.” (Tolstoy)
Sosyolojinin babası İbn-i Haldun’u dinleyelim,
“Çocuklarınızı eğitmek ten vazgeçin, Kendinizi eğitin yeter, zira istemeseniz de onlar sizi taklit edecekler.”
Hiçbir canlıya üst perdeden verdiği aklı selimi insana veren kudret Karşılığında O’nu Yeryüzündeki halifeliği ile taltif etmiş
Karşılığında sadece O’na kulluğu istemiştir, Nefsin Kulluğundan da şiddetle kaçınmasını tavsiye ederek şükran-ı Nimetin yol haritasını ve navigasyonunu da ihsan etmiştir. Tercihleri de imtihan sebebi kılmıştır. Bu tercihin yolu insan olmasına çıkar, ya da hayvanlardan daha aşağısına çıkar. Bu tercih onu rahmet veya zulmetin sakini yapmaya yeterli sebepledir, Sebepler ise sonuçların önsözleridir.
Fizyolojik ve Biyolojik yapılarına tekabül eden ve aynı şekilde fıtratı da farklı olan canlılar gerektiğinde Kanka, Dost, Arkadaş, Hewal, Meyal, Sarmaş, Dolaş olabilirken aynı Biyolojik kodları ile fıtratı örtüşen canlı türlerinden İnsan kendi türleri ile barışık yaşamaya yanaşmayan acıyı his eden canlı ama başkasının acısına bigane ve İnsan olmaktan uzak canlıların gezegeninde iflah olmaz tek canlıdır.
Bu haliyle başka gezegenlerde hayat aramak gibi abes amaçlar peşinde koşan amaçtan yoksun esfelessafilin’in nadimleri olmaya aday olduk…!?
Kısaca sebepleri doğru kodlarla işleyip nasibi beklemek durumundayız. Vesselam

Tarih:Genel

İlk Yorumu Siz Yapın

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir